Når biavlerne mødes i Skolebigården, er der altid tid til erfaringsudveksling og hygge, efter at bierne i skolebigården er blevet tilset.
Kaffe på kanden og en lækker hjemmebagt kage er ofte med i picnickurven. Her deler vi nogle af vores opskrifter.
Erstat sukker | med honning |
Sådan omregner du | sukker til honning |
100 g sukker | 70 g honning |
1 spsk sukker | 20 g honning |
1 tsk sukker | 7 g honning |
Du skal også sænke ovnens når du bruger honning i | temperatur med 14 grader, stedet for sukker. |
100 g honning
125 g rørsukker
75 g smør
Røres sammen i en gryde til det er smeltet ved svag varme.
Herefter skal det afkøles.
1 æg
1½ dl. kærnemælk
250 g mel
1 tsk bagepulver
½ tsk natron
Æg og kærnemælk røres i, sigt mel, bagepulver og natron i dejen.
Bages i en smurt springform ved 175 gr. i 45 min. Når kagen er afkølet, kan den eventuelt flækkes og smøres med smørcreme (smør + flourmelis efter smag). Pynt eventuelt med glasur. Kan fryses.
Opskrift af Kirsten Elmegård
Opskriften rækker til 2 brød.
Ingredienser:
350 g rugkerner
500 g hvedemel
100 g græskarkerner
1 l kærnemælk
125 g solsikkekerner
50 g gær
6 dl vand
5 tsk salt
700 g rugmel
2 tsk honning
Sådan gør du:
Kog vand og de tre salgs kerner i en gryde i ca. 5 min. Lad det køle lidt af og tilsæt kærnemælk. Når blandingen er håndvarm, udrøres gæren heri. Tilsæt de øvrige ingredienser og ælt det hele grundigt sammen til en ensartet og blød dej. Ælt i ca. 10 min og gerne på en røremaskine.
Nu kan du vælge at fordele dejen i 2 smurte bageforme, og lad dejen hæve tildækket i køleskabet til næste dag, eller…….
Lad dejen hæve lunt og tildækket i ca. 45 min.
Fordel dejen i to smurte 2 liters bageforme. Glat dejen med en våd dejskraber, så overfladen bliver glat og jævn.
Prik overfladen med en gaffel og lad brødene efterhæve lunt og tildækket, til dejen når kanten af formene. Det tager ca. 30 min.
Bag brødene som beskrevet nedenfor. Tag brødene ud af formen, så snart de er bagt.
Pensling: Vand
Bagetid: 1 ¼ time på nederste rille i en 220 oC forvarmet ovn (varmluft 200 oC). Skru straks ned til 185 oC (varmluft 160 oC).
Opskrift af Michelle Radley Hansen
Biavl har stor betydning for produktionen af en række afgrøder indenfor jordbruget og frugtavlen.
I foredraget vil vi se nærmere på bestøvningsbiologien og bestøvningens betydning – både med hensyn til udbyttets størrelse og kvalitet. Vi ser også nærmere på, hvad biavler og landmand får ud af et samarbejde om bestøvning af afgrøder.
Biavlen og landbruget har i samarbejde lavet en skabelon til en bestøverkontrakt, som beskriver hvad biavler og landmand forpligter sig til, når de indgår samarbejde om bestøvningsopgaver.
Endelig vil foredraget også handle om, hvordan bierne fødegrundlag kan gøres bedre, så bierne også har noget at leve af uden for de blomstrende afgrøders blomstringsperiode.
Foreningen er vært med kaffe og kage.
Foredraget er gratis og tilmelding er ikke nødvendigt.
Tid: Torsdag den 21. marts 2024, kl 18.30 - 21.00
Sted: Guldborgland skole, Guldborgvej 228, 4862 Guldborg